Logo_MZ_staand_RO.png
pexels-pixabay-236214.jpg

EENZAAMHEID 

Eenzaamheid bij ouderen is een gevoel van leegte, verdriet en soms van angst omdat deze persoon zich niet (meer) verbonden voelt met de wereld en met andere mensen om hem heen. Het is altijd een persoonlijke beleving.

Iemand met weinig contacten hoeft dus niet per se eenzaam te zijn. En iemand die veel mensen om zich heen heeft kan zich toch eenzaam voelen.

Je bent  eenzaam als je het ontbreken van (de kwaliteit van) relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

Op eenzaamheid rust nog vaak een taboe. Ouderen zullen het feit dat zij zich eenzaam voelen niet vaak erkennen ook omdat het als een verwijt kan worden opgevat. “Jullie zijn hier wel maar toch voel ik mij eenzaam”.

 

In Zoetermeer geeft de helft van de ouderen aan zich eenzaam te voelen.  De afgelopen jaren heeft Magisch Zoetermeer zich vooral gericht op eenzame ouderen. Bij het horen van het woord eenzaamheid denken we voornamelijk aan ouderen die achter de geraniums wegkwijnen, en niet aan een frisse jongen of meid van 21.

 

Eenzaamheid bij jongeren is een van de laatst overgebleven taboes. Niemand snapt het, gesprekken vallen dood zodra je erover begint en wie uitkomt voor haar of zijn situatie stuit vaak op onbegrip. ‘Maak iets van je leven’, ‘Je bent jong, ga eropuit’ en ‘Als je thuis blijft zitten ga je nooit mensen ontmoeten’. 

 

33 procent Nederlandse jongeren is eenzaam.

Deze groep wil meer contact met anderen en heeft in het dagelijks leven last van hun gebrek aan sociale omgang. Tien procent van de Nederlandse jongeren is zelfs ernstig eenzaam, met alle gevolgen van dien.

Het gebrek aan een connectie met anderen beïnvloedt hun leven namelijk op meerdere gebieden. Naast stress en minder concentratievermogen op school slapen ze ook slechter. Bovendien levert eenzaamheid onder jongeren zorgen voor de toekomst op. ‘Als ik nu al weinig vrienden heb, hoe gaat dat dan later zijn?’ 

 

Iedereen heeft ervaring met eenzaamheid, hoe klein of groot deze ervaring ook mag zijn. 

De oplossing om eenzaamheid bij jongeren te doorbreken is complex. Alhoewel ze het patroon vrijwel allemaal dolgraag willen doorbreken, weten ze niet hoe. 

Je kunt eenzaam zijn zonder mensen om je heen, of met honderden personen in de omgeving. Eenzaamheid draait daarom niet om alleen zijn, maar om echt contact met mensen missen. 

 

Wat kan Magisch Zoetermeer betekenen voor eenzame ouderen en jongeren? Met elkaar kunnen we ons sterk maken om ouderen en jongeren weer een fijn gevoel te geven en een doel in het leven. Dat kan vooral door aandacht hiervoor te hebben en ouderen en jongeren te betrekken bij activiteiten. Magisch Zoetermeer zal zich samen met diverse hulporganisaties en veel vrijwilligers gaan in zetten eenzaamheid te bestrijden.

 

pexels-andrea-piacquadio-3768131.jpg